Mida teada oma lapse ja tema vaba aja kohta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna noortenädal 2014
Tallinna noortenädal 2014 Foto: Harry Tiits

„Minu laps käib neli korda nädalas võimlemises ja kaks korda nädalas laulmas,“ ütleb kuueaastase tütre ema. Sageli käib kõrvalseisjate peas läbi mõte, mida julgemad ka välja söandavad öelda – kas see nii väikese lapse jaoks liiga suur koormus ei ole? 

Lapsi on erinevaid – on neid, kes on äärmiselt aktiivsed ning vajavad lasteaiale lisaks muid tegemisi, kuid on ka neid, kes soovivad harrastuste ja huviringidega alustada alles koolieas.

Kuidas leida sobiv huviala ning kui palju huviringe on liiga palju?

Ei ole üht reeglit, millal on õige aeg leida sobiv hobi. Oluline on jälgida last ja arvestada tema soovide ja isikuomadustega. Kaasa laps kohe alguses aruteludess ja kuula last – küsi, mis talle huvi pakub ja millega ta ise sooviks tegeleda. Tutvuge koos erinevate huvialadega ning käige mitmes huviringis.

Tänased lapsed saavad üha varem küpseks ning arengufaasid, mis varasemalt olid iseloomulikud 13aastastele noortele, on sageli märgatavad juba 8–9aastastel. See on periood, kus tähtsaimal kohal olnud vanemad ja pere hakkavad jääma tahaplaanile ja olulisimaks lapse elus saavad sõbrad. Vanemad peavad siinjuures olema targad ja oskama oma last kuulata – usalduslikul suhtlemisel pere sees on suur roll erinevate valikute tegemisel. See on tavapärane, et laps tahab proovida mitmesuguseid tegevusi ning esialgne innustus uuest hobist võib äkitselt vaibuda. Lapsevanemapoolne huvitumine valikute tagamaadest, mõistmine ja toetus on olulised. Kindlasti on võimalik sellises olukorras leida lahendus, mis arvestab kõigi vajadusi ja võimalusi ning laps ei pea hobideta hakkama saama. Lapse huvitegevuse valikul analüüsib hea lapsevanem ka iseennast ning jälgib, et ta oma teostamatuid unistusi ei veereta lapse peale (näiteks soovis ema baleriiniks saada, kuid võimalust selleks polnud ja nüüd järjekindlalt viib oma tütart balletikooli, lapse arvamusi arvestamata).

Taburetiskeem – mis see on?

Pea meeles, et hobi moodustab koos kodu ja kooliga justkui last kandva aluse. Siinjuures on heaks näiteks nn taburetiskeem. Kui lapsel läheb koolis või mõne sõbraga kehvasti, on üks tabureti „jalg“ nõrk ning tool hakkab kõikuma. Kui aga vanem keelab lapse kehva õppeedukuse karistuseks huviringis käimise, võtab ta ära ka teise tabureti „jala“. Tool kukub upakile. Nii juhtub ka lapsega.

Tasub samas ka silmas pidada, et last ei tohiks üle koormata – liiga palju huviringe korraga pole kindlasti hea. Lapsel peaks jätkuma hobide ja õppetöö kõrvalt piisavalt aega ka mängida ja puhata.

Hiljutised uuringud näitavad, et hobid annavad inimese elule juurde eneseteostuse võimalusi ja õnnetunnet – iga ema ja isa soovib neid aspekte oma laste ellu.

Info koolivälise huvitegevuse kohta Tallinnas leiab ühest kohast

Kust alustada otsimisega ning kuidas leida lapsele meelepäraseid huvikoole või spordiklubisid? Üheks selliseks kohaks, kust hõlpsalt kas või arvuti või nutiseadme vahendusel käesoleva õppeaasta kohta Tallinnas infot otsida, on elektrooniline huvitegevuse teatmik „No vaata“, mille leiab aadressil www.tallinn.ee/novaata. Teatmik koondab infot ligi 200 erineva sügisel algava huviringi ning treeningu kohta nii Tallinnas kui ka lähiümbruses. Huvikoolid ja tegevused on kergelt leitavad linnaosade kaupa. Esindatud on erinevate spordialade treeningud, alates taekwando’st ja taiji’st kuni jalgpalli ja korvpallini välja. Lisaks leiab teatmikust huviringe kunsti, käsitöö, üldkultuuri, muusika, laulu ning tantsu alal.

Alljärgnevalt anname väikese valiku ja ülevaate mõningatest pealinna huvikoolidest ja uuel kooliaastal algavatest huviringidest ja treeningutest.

Mustamäe Laste Loomingu Majas alustab 2015/2016. õppeaastal kolm uut põnevat huviringi: tehnikaring poistele, loodusring ja muusikaline teater ning oodatud on lapsed vanuses 4–19 eluaastat. Lisaks jätkavad huvikoolis tööd eelmisel õppeaastal alustanud ja populaarsust kogunud ringitegevused – liikumisrühm poistele, klaverimänguring „Donotka“ ja tantsuring „Street Dance“. Kokku tegutseb uuel õppeaastal Mustamäe Laste Loomingu Majas 44 erinevat ringi 89 rühmaga ning võimalusi huvitegevuseks pakutakse nii muusika, tantsu, kunsti, tehnika jt aladel. Õppetöö huvikoolis toimub eesti ja vene keeles.

Õppetasu: 5–23 € kuus.

Ringidesse registreerumine: E. Vilde tee 54, kell 10.00–18.00 või kodulehel www.mllm.tln.edu.ee.

Carolina Tantsustuudio on šõutantsustuudio, kus saab tegeleda nii džässi, tänavatantsu kui ka akrobaatikaga. Stuudioga on oodatud liituma tantsuhuvilised lapsed kuni kolmanda klassini. Vanemad tantsijad saavad liituda valikrühmadega katsete alusel. Huvikool tegutseb juba 10. aastat ning asub Tallinnas aadressil Tulika 9. Lisaks tegutsevad rühmad Kristiine, Laagri ja Westholmi koolides ning Nõmme Kultuurikeskuses.

Vaata lisainfot ja liitu treeningutega kodulehel www.carolinatantsustuudio.ee ja Facebookis carolinatantsustuudio.

Tallinna Huvikeskuses „Kullo“ alustab sügisest tööd viis uut vahvat ringi: puhkpilliorkester, poistekoor, lennundus- ja kosmosetehnika, giidiõpe ja käsitööarmastaja huviring.

Avatavas puhkpilliorkestris saab õppida klarnetit, saksofoni, trompetit, metsasarve, trombooni, eufooniumit ja tuubat. Individuaalõppes omandatakse pilli algõppes ja toimub mänguoskuse arendamine. Pillimängu algteadmised omandanud õpilased alustavad pilliõppe kõrval mängimist puhkpilliorkestris.

Kullo poistekoor annab 6–14aastastele poistele võimaluse luua ja arendada oma muusikalisi oskusi ja võimeid erinevatel tasanditel – noodist lugemisel, hääle kasutamisel, rütmitundel, stiilitunnetusel jne.

Muusikaõpetuse kõrvalt laiendavad noored oma silmaringi ning arendavad kollektiivset koostöövõimet. 

Lennundus- ja kosmosetehnika ringis õpitakse tundma erinevaid lennu- ja kosmoseaparaate – tuulelohest kosmosesüstikuteni. Kosmosevaldkonna lennuaparaatide tundmaõppimisel kasutatakse Euroopa Kosmoseagentuuri noortele valmistatud demo- ja õppematerjale.

Giidiõppes õpitakse tundma Tallinna vanalinna arhitektuuri, kunstiväärtusi, ajalugu ning viiakse läbi ekskursioone nii Tallinna vanalinnas, all-linnas kui ka Toompeal.

Käsitööarmastaja huviringi on oodatud aga kõik käsitööhuvilised – nii väikesed kui ka suured. Üheskoos õpitakse tikkima, kuduma, heegeldama ja punuma.

Tänavatantsu ringi on oodatud nii noormehed kui ka neiud.

Juba homme, 29. augustil kell 13.00–17.00 toimub Rocca al Mare kaubanduskeskuses Tallinna huvitegevuste mess „No vaata“. Tule kohale ja leia sügisel algavaks õppeaastaks uus ja vahva huviring või treening. Messil on esindatud ligi 30 erinevat huvikooli ja organisatsiooni, lisaks saab huvitegevustega tutvuda erinevates töötubades ning nautida meeleolukat lavašõud. Päevale paneb toreda punkti kell 18.00 algav Daniel Levi kontsert.

Vaata lisa www.tallinn.ee/novaata või Facebookist: No vaata

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles