Noorsootöötajaga tänavakunstist

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haabersti Vaba Aja Keskuse töötaja Kevin Poll räägib tänavakunstist.
Haabersti Vaba Aja Keskuse töötaja Kevin Poll räägib tänavakunstist. Foto: Novaata

Intervjuus Anna-Maria Uulmale räägib Haabersti Vaba Aja Keskuse tänavakunstiringi juhendaja Kevin Poll sellest, mis on tänavakunst, mida kunstiga tegelemine noorele inimesele annab ja kus sellega tegeleda saab

Mis on Sinu jaoks tänavakunst?

Tänavakunst on igasugune kunst, mis on tänavatel. Küll aga liigituvad selle alla erinevad kunstivormid, alustades grafitist ja lõpetades mitmesuguste installatsioonidega. Vahele mahub veel ka kleepsukunst, postrid ja stencil-kunst. Praegusel ajal on tänavakunst kolinud üha enam ka näitusevormi – alles hiljuti esitleti tänavakunsti näituseid Telliskivi Loomelinnakus, Rakvere kunstigaleriis ja Tartus.

Miks on see Sinu ja Sinu huviringi noorte jaoks oluline?

Tänavakunst nagu iga teine kunstivorm on ennekõike eneseväljendusviis, kuid sealjuures ilma eriliste piirideta. See on vaba kunst ja õpetab noori mõtlema raamidest välja. Noored tihtipeale ise ei näe ega mõista oma võimekust, kui neile aga anda võimalus see endas avastada, võib teha suuri asju.  Usun, et tänavakunst võib pakkuda noorele inimesele küllaga avastamisrõõmu. Tänavakunst on üks ühiskonnakriitilisemaid ja sotsiaalsemaid kunstivorme, mis iial tekkinud, sest see on sündinud otse tänavatel, lihtrahva seas ja sinna peakski see jääma. Ilmselt peitub selles just seetõttu ka noorte jaoks võlu. 

Kui palju kohtute skeptikutega, kes tänavakunsti eelarvamustega suhtuvad? Kas ja kuidas peaks noor, kes tänavakunstiga tegeleb, suutma neid eelarvamusi eirata? 

Ma arvan, et skeptikuid ei tasugi eirata, nendega tuleks vestelda, aga argumenteerides. Tihti polegi küsimus kahtlemises, vaid vääritimõistmises. Ega iga seinasodimist ei maksa panna tänavakunstiga ühte patta. Paraku on nii, et see osa tänavakunstist, mis ajaloos kunagi omas tugevat tähendust ja vajadust, enam seda ei oma, aga noored seda lihtsalt ei tea. Soditakse valimata igale poole. Selline tegutsemine tekitab paljudes meelehärmi ja kahjuks rikub nii mõndagi ära nende jaoks, kes teevad tõsist tänavakunsti. Käin aeg-ajalt koolides rääkimas hiphop kultuurist, mille ühe osana tutvustan ka grafitit. Kui õpilaste ja pedagoogide ette astun, mõtlen esimese asjana, et kuidas ma nüüd jälle seda kõike õigustama hakkan. Tihtipeale piisab aga ainult natuke ajaloo tutvustamisest, mõistmaks, et tegemist on tõsise kunstivormiga. 2014. aastal valiti Harjumaal noortevaldkonna aasta teoks Haabersti Vaba Aja Keskuse tänavakunstiring ja siis oli esimest korda selline tunne, et ma ei pea midagi õigustama. 

Mida annab tänavakunst ühele noorele?

Ühele noorele annab see ennekõike võimaluse ennast proovile panna ja väljendada – rääkida muul viisil kui verbaalselt. Teinekord on rääkida või oma sõnumit sõnades väljendada väga raske. Kui aga lased noorel mingeid karaktereid või tervikpilte joonistada ja annad neile vabad käed, siis märkad, et nende sees on palju-palju rohkem kui nad välja rääkida söandavad.

Kuidas Sa selle ala enda jaoks leidsid?

Seda on keeruline täpselt öelda. Mäletan, et mu vanem vend joonistas mingeid kavandeid kui ma olin ca 10–12aastane. Sealt vist hakkaski see kritseldamine pihta. Olen pärit väikesest Lääne-Virumaa alevikust Kadrinast, kus on palju grafitit. Kunstnikel on head suhted vallaametnikega ja seeläbi on seal saanud päris palju legaalseid projekte teha. Kasvades oli tänavakunsti kõikjal mu ümber, seega oli kuidagi loogiline käik ka ise proovima hakata. Praegugi teeme koostöös vallaga erinevaid projekte, mille raames anname uue ilme vanadele ja räsitud hoonetele. Nõnda tegime korda laulukaare ja Neeruti bussijaama, oma järjekorda ootab Kadrina bussijaam.

Lõpetuseks..

Onu Ben ütles Spidermanile: „Kui Sul on võimalus head teha, siis on Sul moraalne kohustus seda ka teha!“

Vaata lisainfot Tallinna noortekeskuste ja keskustes tegutsevate huviringide kohta Tallinna noorteinfo kodulehelt.

Juba täna kell 13.00–17.00 toimub Rocca al Mare keskuses noorte huvitegevuste mess „No vaata“. Tule tutvu huvitegevustega Tallinnas ning saa teada, millised noortekeskused just Sinu kodu lähedal asuvad ja milliseid vahvaid tegevusi kooliväliseks ajaks pakuvad.

Vaata lisainfot www.tallinn.ee/novaata või Facebookist: No vaata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles